Femeia dupa 30 de ani

Imagine

Femeia dupa 30 ani e om mare.

Nu ne mai indragostim de pe o zi pe alta, nu ramanem usor impresionate de vreo aparenta fizica incantatoare si nici nu contemplam adanc in a mai schimba vreun altul nepotrivit „deocamdata”.

Cele ce si-au luat zborul prin lume s-au lovit de prima piedica majora a acestei decizii usor curajoase: integrarea intr-o lume noua, cu parametrii total necunoscuti si cu multe capcane socio-culturale.
Nu, nimeni nu ne primeste in alte orase cu bratele deschise, nimeni nu vorbeste mai rar la inceput constientizand ca poate tu nu reusesti sa stapanesti limba la nivel avansat, nimeni nu te prezinta calduros in amfiteatru in fata celorlati colegi, ce sunt deja impartiti in grupuri.
Daca esti norocos, poate dai de vreun dascal care iti da o sansa sa te asculte si sa te intrebe tu ce cale vrei sa apuci si sa te indrume.
Apoi… Se deschide balul! E randul tau sa te faci placut, apreciat, cunoscut, sa inregistrezi fiecare informatie impartita de profesori, de profesionisti, de colegi si sa iti formezi un drum al tau, un carnet de adrese, de energie. Cum bine spunea Balzac, nu exista un cod moral al binelui sau al raului, ci doar al energiei. Energia este o valoare. Sa mergi inainte, sa reusesti!

Au trecut deja niste ani buni in care atentia e axata pe viata academica si apoi profesionala. Desigur ca aspectul relatie sau viata personala nu avea nicio prioritate.

Aici fetele de acasa au, in mare parte, un avantaj. Cele mai multe au plecat la drum in 2 inca din viata academica sau de la primul job. Pentru cele care nu au avut insa intalnirea cu jumatatea, este oarecum chiar mai complicat. Lasand la o parte asteptarile tot mai bine definite si presiunea familiei, consider ca erata vine din partea acceptarii presiunii sociale.

Replici de genul „barbatii nu au curaj”, „vin cele tinere din urma” sau „merit mai mult” sunt din pacate nefondate cand de fapt problema este mult mai profunda. Ne ragasim in fata unui paradox al orasului cu peste 150.000 de locuitori, dar in care oamenii se invart mereu in aceleasi mici cercuri, aceeasi oameni, aceleasi terase, aceleasi evenimente.. doar cu un alt nume.

Aceasta bariera este extrem de frecventa indiferent de oras: Arad, Brasov, Bucuresti, Paris, Washington sau Londra… oamenii vor avea acelasi comportament din acest punct de vedere. Pentru ca fiinta umana e fiinta sociala, cu adanca nevoie de recunoastere, de interactiune, iar actul intalnirii constante de oameni noi este adesea anevoios si obositor.

Cati dintre noi avem vreun obicei in a incheia serviciul si apoi iesi pentru a intalni oameni noi? Cu atat mai mult, avansand in timp, ramanem tot mai singuri, prietenii concentrandu-se pe a lor noua familie, copii, primi pasi, zambete si petreceri cu baloane si clovni.

Femeia dupa 30 ani e intr-o alta etapa a vietii. Fireste ca toate se gandesc la o eventuala viitoare familie si pitici. Inclusiv cele care incep cu „e atat de departe gandul asta de mine”. E etapa aceea a vietii in care, lasand la o parte ochii doritori de nepoti, ne regasim toate polarizate de microcosmosul familiei.

Frica de singuratatea trebuie colorata de curaj si energie. Curajul nu elimina frica, ci doar o domina. Energia de a investi in tine, in a deveni cea mai buna versiune a ta, reusind a pune in plan secundar lipsa cuplului. Nu e lucru usor. Insa experientele multiple si esuate nu sunt in niciun caz vreo solutie, ci doar o amagire. Cred solemn in a nu oferi mereu constiintei noi achizitii. Cred in mai bine singur decat prost acompaniat.

Femeia ce reuseste a-si pastra simplitatea sufleteasca are un avantaj esential. Nu, nu toti barbatii sunt la fel, nu toti barbatii buni sunt insurati si nu toti barbatii interesanti sunt poligami.
Apoi depinde si de complexitatea fiecaruia. Cu cat sunt mai pragmatici, oameni se instaleaza rapid in ce gasesc, in certitudini comode si fara prea multe intrebari.

Ceilalti insa, doritori de mai mult si de cunoastere, nu pot nicidecum renunta la libertatea exterioara. Ca multi sunt ei legati cu sufletul, dar joaca oarecum mereu cartea asta a libertatii exterioare. Acestia sunt barbatii care nu vor face niciun pas inainte de 40 de ani.

Femeia dupa 30 de ani ar trebui sa priveasca o ora pe zi spre soare. Vorba lui Plesu, doctorii recomanda mereu miscare si sport. Dragi medici, prescrieti stat cu ochii-n soare, o jumatate de ora de singuratate, fara butoane, pe zi, ca fiecare sa se regaseasca si sa reinceapa, incet, sa se iubeasca, fara planuri sau asteptari.

Singuratatea e primordiala in constructia de sine. Nu poti iubi pe altul fara a te iubi intai pe tine.
Cand nu iubesti destul, fa o pauza ca sa poti apoi iubi mai bine. Reusitele profesionale umbresc oarecum bucuria de a trai. Nu mai avem bucurii, avem satisfactii. Vrem toti sa atingem absolutul si mai apoi devenim alergici la absolut.

Dar fireste, e atat de departe gandul asta de mine…

Anca Biris

2 comentarii

Lasa un comment

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s