Omul si cocoasa

Omul si cocoasa sa petrec o viata impreuna. Oare de unde a venit ideea asta, ca daca incepi ceva trebuie neaparat sa mergi pana la capat. Care capat? Capatul cui? Al meu sau al tau?  Ce inseamna capat?
Mi-am amintit un mic exercitiu al celor mici. Ei intreaba mereu ,,De ce?” Daca iti repeti intrebarea asta de cate ori incerci aiurea sa te convingi de cate un lucru, incet incet iti desfiintezi toate raspunsurile.

Nu. Nu trebuie sa termini o carte doar pentru ca ai inceput-o. Nu trebuie sa ramai intr-o sala de cinema daca filmul iti displace. Nu trebuie sa zaci intr-o relatie trista, toxica sau pur si simplu mediocra doar ca sa nu fii singur. Nu trebuie sa mergi la master si nici sa ai diplome de la 5 scoli daca tu nu ai inclinatie spre studiu sau viata academica. Nu trebuie sa termini dreptul ca mai apoi sa te faci actor. Lasa dreptul cand simti ca nu te pasioneaza. Lasa-l si du-te la actorie. De ce esti economist cand tu visezi sa cresti caini?

Unii oameni au stiut de la inceput de drum unde vor sa ajunga. Ce vor sa se faca atunci cand vor creste mari. O parte dintre ei insa s-au poticnit pe parcurs. S-au mai oprit sa respire. Au plecat intr-o calatorie. S-au mutat de pe un continent pe altul. Apoi si-au reluat drumul. Drumul era bun, insa au pornit prea dintr-o data. Prea fara pauza. Ei au in general un ritm de mers constant. Acum pot relua din nou.

Altii insa nu stiau exact incotro se indreapta. Dar erau pe drum. Nu s-au oprit, au continuat sa mearga. Uneori la trap, alteori la plimbare. Dar nu s-au oprit. Si sunt in continuare pe drum. Pe drumul cel bun.
Cand faci ceva din pasiune, cand dai tot ce ESTI tu ca sa faci ce iti place, indiferent de domeniu sau de meserie, ai sa reusesti! Vei reusi pentru ca totul se armonizeaza atunci cand iubesti, atunci cand iti planifici proiectul cu si din pasiune.

Daca ai nevoie de ajutor, cere-l ! Nu ne trebuie un motiv ca sa ajutam oameni. De fapt, majoritatea oamenilor sunt buni. E suficient sa credem asta. Ia incercati sa obtineti 10 raspunsuri negative! 10 „Nu” categorice. Chiar nu e usor! Oamenii in sufletul lor vor sa fie utili, vor sa ajute! Insa mai degraba ajuta pe altii decat pe sine. Cati oameni de treaba si saritori cunosti in jurul tau? Hai! Hai! Sigur gasesti! Sunt pretutindeni. De cate ori nu ti s-a intamplat sa spui „Da!” cuiva fara a te gandi cum exact poti sa-l ajuti, insa ai fost om bun si ai decis ca-l ajuti.

De ce maine? De ce peste 5 ani? De ce mai trebuie sa stai putin? Ce va fi altfel? Doar cocoasa iti va fi mai proeminenta. Nu trebuie nimic. Am invatat sa nu mai cred in „trebuie”. Pentru ca „trebuie” ne facem garbovi, ne deseneaza o cocoasa trista. Cocoasa care mai apoi o purtam in spinare. Cocoasa care ni se citeste in ochi. Un mare filosof spunea ca suntem cu adevarat ceea ce facem in mod repetat.

In ultimul timp am adresat oamenilor o intrebare. Oameni diversi. Mici sau mari, prieteni sau cunostinte, colegi de servici sau necunoscuti. „Ce-ti doresti cel mai mult in viata?” Raspunsul majoritar la aceasta intrebare a fost simplu. „Sa fiu fericit.”

Tu cine esti fara ce ai?

Anca Biris

2 comentarii

Lasa un comment

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s